Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

7 април - Световният ден на здравето

 

05-04-2021

За всички здравни работници - шапки долу!

Да си Медик, да си Лекар е нелека задача и огромна отговорност. Тази изключително хуманна професия носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща когато си  отдаден на човешките живот и здраве.

На тази дата  цялото общество  споменава с благодарност лекарите.

В този ден всеки човек си спомня поне за един медик, който е спасил живота на самия него или на негов близък и любим човек. И им благодари за всичко, което правят, за времето, усилията, ресурсите, които инвестират в себенадграждането си, в добруването на пациентите, в по-добро здравеопазване за цялото общество!

7 април - датата е избрана с основаването на Световната здравна организация.  От 1950 г. се отбелязва като Световен ден на здравето. На тази дата през 1948 г. влиза в сила уставът на Световната здравна организация - специализирана междуправителствена организация на ООН по проблемите на здравеопазването, обединяваща 180 страни членки. Седалището й е в Женева, като има и шест регионални бюра: в Копенхаген, Вашингтон, Делхи, Хараре, Кайро и Манила.

България членува в СЗО от нейното основаване и активно участва в програмите за подобряване на здравните услуги, за премахване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания, превенцията на смъртността поради тютюнопушене.

Световният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а.

Това е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху здравните предизвикателства със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, борейки се с болестта на 21 век - COVID - 19, повече от всякога днес обществото вярва, очаква, надява се на „чудесата", които правят лекарите всеки ден, и цени техния професионализъм, морал и милосърдие. Днес медиците са на първа линия в борбата с пандемията, но нека не забравяме, че тяхното призвание ги поставя на първа линия на обществените очаквания и отговорност и във време без изпитания като днешното, защото няма по-важно от човешкия живот и здраве за всеки човек.

Честит празник всеотдайни хора, нека Бог ви води и ви пази във вашият благороден поход срещу злото! В тези трудни времена България бавно пада на колене... Не унивайте! Вие сте тези, които ще я изправите отново - здрава и борбена! Вярата ни е с вас!

Бъдете здрави! Бъдете силни и сърцати! Бъдете винаги на време и на място!

Честит празник!

 

 

Надежда Казакова

Кмет на Община Брацигово

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик